Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Tippek és trükkök >

Hogyan válassz fotóállványt?

Gábor
2021. 04. 05. 12:47:19
Hogyan válassz fotóállványt?

Elérkezett a pillanat és döntöttél, hogy szeretnél vásárolni magadnak egy jó állványt, ami sokáig hű társad lesz fotózásaid alkalmával. Az elhatározás már megszületett benned, de ekkor a következő kérdést teszed fel magadnak.

 

Ok, de pontosan milyen fotóállványra van nekem szükségem?

Ez az a kérdés, amire csak magad fogod tudni a pontos választ, de megpróbálunk segíteni neked a döntésben, hogy a céljaidnak legmegfelelőbbet tud kiválasztani a kínálatunkból.

Szeretnénk leszögezni, hogy ez az ajánlás azoknak a fotósoknak szól, akik most készülnek életük első fotóállványát megvásárolni. Nem kizárt, hogy a haladó és profi fotográfusok is találnak majd írásunkban használható információkat, de most az amatőr és kezdő fotósoknak szeretnénk segíteni, hogy könnyebben találják meg a számukra ideális fotóállványt.

Kezdő fotósként valószínűleg rengeteg felszerelést kiválasztottál már és használsz. Az állvány egy nagyon fontos pontja a felszerelésednek, ezért járd jól körbe a témát. Általában hirtelen felindulásból a legolcsóbb állványt szokták megvásárolni a kezdő fotósok döntő többsége. Érdemes az állvánnyal is akár több évre tervezni, mint egy jó fotós táskával.

 

 

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket és gondolkozz el a válaszokon:

  • Milyen terepen szeretnék fotózni?

  • Milyen témákat szeretnék megörökíteni?

  • Milyen felszerelést használok most és mit szeretnék használni pár év múlva?

  • Mekkora plusz súlyt vagyok hajlandó magammal vinni?

  • Stúdióban vagy szabadtéren fotózok többet?

Azért fontos ezeket átgondolnod, hogy ne a vásárlás után az első pár használatot követően érjen csalódás.

Milyen problémák adódhatnak, ha nem jól választottál:

  • A fotóállvány nem azzal a teherbírással rendelkezik, ami kellene a felszerelésedhez

  • Nem elég magas a te magasságodhoz képest

  • Túl nehéznek tartod, hogy órákig cipeld az erdőben

  • Ellenkező esetben túl könnyű állványt választottál és szeretnél viharban villámokat fotózni, de a nagy szél túlságosan bemozdítja az állványod

 

 

Miért kell nekem állvány, hiszen vakuval vagy magas ISO-val már sötétben is tudok remek képeket készíteni, nem igaz?

Egy jó fotóállvány nemcsak azért kell, hogy éles és jól exponált képet készíthess sötétben magas ISO használat nélkül. Rengeteg felhasználási területe van a makró fotózástól a sportfotózáson át a hosszú záridős képek elkészítéséig. Vegyük példának a látványos vízesés fotókat, ahol a hosszú záridőnek köszönhetően a víz szinte fátyolos, egybeolvadt ködfelhőként jelenik meg az elkészült fotón. Ehhez 10-20 másodperces vagy akár ND szürke szűrő használatakor több perces exponálási idő is szükséges lehet. Ilyen hosszú ideig képtelenség mozdulatlanul tartani a fényképezőgépet, állvány nélkül a végeredmény egy életlen bemozdult kép lesz. Nagy általánosságban a fotósok többsége 1/50-60 s zársebességig tudják stabilan kitartani exponálás közben a kamerát. Ez változhat a felszerelés súlyától, a használt objektív gyújtótávolságától és a fotózási körülményektől. A jó fotóállvány segítségével alacsony ISO értékkel és hosszú záridővel készíthetünk kevés fényben éles és zajmentes fotókat. Az állvány használata nem utolsó szempont a videó készítésekor azon belül is a Time Lapse videóknál. Itt döntő többségben statikusan egy adott pozícióban rögzítjük a kamerát és akár több percig, óráig vagy napokig készítünk felvételeket. Ezeket a képeket videóvá fűzzük össze és a lassú vagy több napig tartó eseményekről egy gyors videót tudunk készíteni.

Összegezve, egy jó fotóállvány a kreativitásod engedi szárnyalni és megteremti azt a stabilitást a fotózásainkhoz  amit elvárhatunk tőle.

 

Milyen állványt válasszak magamnak?

Pár sorral feljebb feltettünk néhány kérdést, ezekre válaszolva közelebb kerülhetünk a megfejtéshez. Kezdjük is az elején.

 

Milyen terepen szeretnék fotózni?

A választás előtt nagyon fontos eldöntened, hogy legfőképpen milyen terepen szeretnél fotózni. Amennyiben természetjáró vagy, akkor keresd azokat az állványokat, melyeknek a lábvegződései átalakíthatóak vagy alapból egy fém tüskét tartalmaznak. Ezeknek köszönhetően a saras és kavicsos terepen is biztonságosan felállíthatod az állványt. Stúdióban ez a funkció nem számottevő, ezért ott részesítsd előnyben a gumitalpakat, így véded a padlót és a belső környezetet is.

 

Milyen témákat szeretnék megörökíteni?

 

Általánosságban minden állványt tudunk használni a legtöbb fotózás alkalmával, de vannak speciális helyzetek, amik különféle plusz tulajdonságot igényelhetnek. Ilyen például a makró és tárgyfotózás is. Az erdő mélyén egy apró gombáról készített felvételhez előfordulhat, hogy a legalacsonyabb állásba kell tennünk az állványunkat. Itt fontos az állvány minimum munka magassága, ez lehet 20 cm de akár 5 cm is. Nyilván minél közelebb tudunk kerülni a kis gombához, annál jobb felvételt készíthetünk.

Érdemes megnézned, hogy a középoszlop teljesen átfordítható legyen , mert ezzel az opcióval a kamerát teljesen le tudod engedni a földre.

Stúdióban való portré fotózásnál érdemes figyelned a maximum munka magasságra. Amennyiben szűk kivágású portrét szeretnél készíteni egy magasabb modellről és te sem vagy alacsony növésű, akkor minél magasabb az állványod annál jobb. Természetesen nem kötelező eleme egy stúdió fotózásnak az állvány, de a pontosan beállított fények és pozíciók megtartása sokkal könnyebb lesz így.

Étel fotózásban segítségünkre lehet a kifordítható középoszlop, így az asztalon lévő tányér felé emelhetjük a kameránkat. Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz ezzel a lehetőséggel és a beállított fényekkel is jobban tudunk tervezni a fotózás során.

És ez csak néhány téma volt amiről beszéltünk, rengeteg olyan részlet van amire még figyelned kell, de azért vagyunk, hogy ebben segítsünk neked. Kérdéseidre örömmel válaszolunk elérhetőségeinken.

 

Milyen felszerelést használok most és mit szeretnék használni pár év múlva?

 

Az állvány gyártók minden esetben feltüntetik a termékeken a maximális teherbírást, ezeket az adatokat a webáruházunkban is megtalálod az adatlapokon. Nézd meg a saját felszerelésed legnagyobb összsúlyát és így már könnyen, megtalálod a neked megfelelőt.

Mi mindig azt ajánljuk a vásárlóinknak, hogy érdemes picit túl biztosítani magunkat. Ezalatt azt értjük, hogy egy nagyobb optika vásárlásnál, ne az legyen az első kérdés, hogy a régi állvány megfelelő lesz még vagy már nem. Persze itt most nem arra kell gondolni, hogy akkor minden esetben a legnagyobb teherbírású állványt kell megvásárolni, de érdemes egy lépéssel előre gondolkozni. Azt sem szeretnénk ezzel kijelenteni, hogy a minél masszívabb és nagyobb teherbírású állványok a minden célnak megfelelőek, ezért csak azokat válaszd.

Vegyünk példának egy olyan fotóst, aki szeret túrázni és hobbiból megörökíti ezeket az utakat. Kis súlyú felszerelését nem tervezi bővíteni a következő jó pár évben, ezért neki mindenképpen egy könnyű utazó állványt javasolnánk. Ellentétben annak a fotósnak, aki a jövő évben tervezi megvenni a fix 500mm teleobjektívet és már most is nehezebb felszerelést használ, biztos egy nagyobb teherbírású állványt ajánlunk.

Minden fotósnak szüksége van egy jó állványra, de igény szerint akár kettő vagy háromra is.

Amennyiben bizonytalan vagy a választásban segítünk neked.

 

Mekkora plusz súlyt vagyok hajlandó magammal vinni?

 

Egy hosszabb fotózás során, ahol akár 10-20 kilométert is sétálhatunk, nem mindegy, hogy mennyi súlyt cipelünk magunkkal. Ha egy fél kilóval kisebb állványt választunk, az pont egy fél literes víz, amit cserébe magunkkal vihetünk plusz tartalékként. A nagyobb szettek akár 10-15 kilogrammot vagy még többet és nyomhatnak, ezért is fontos a megfelelő állvány kiválasztása.

Az alumínium állványok nehezebbek míg a típusban megegyező karbonszálas állványok, akár 600-700 grammal is könnyebbek lehetnek. A karbonszál másik előnye, hogy stabilabb az alumínium változattól és jobban csillapítja a mikro rezgéseket is. Azért a kisebb súly hátránnyal is járhat egy szelesebb időjárás alkalmával. De a legtöbb gyártó erre is kínál jó megoldást. A fotóállvány középoszlopán vagy a bázisának alján találunk egy kampót vagy akasztót, amire a fotós táskánkat vagy más súlyt rögzíthetünk. Ezzel növelve állványunk súlyát és egyben stabilitását.

Stúdióban a súly nem mérvadó tulajndonság, hiszen ott nem fogsz órákat sétálni a kezedben az állvánnyal. Sőt legyen minél nehezebb és stabilabb. :)

 

Reméljük tudtunk segíteni a számodra legjobb fotóállvány kiválasztásában. Amennyiben merültek fel benned kérdések és nem vagy biztos a döntésedben, keress minket bizalommal és örömmel segítünk neked, hogy megtaláld az ideális fotóállványod.

Észrevételed van vagy úgy érzed kihagytunk valamit a felsorolásból, írd meg nekünk az info@fotofelszereles.hu e-mail címünkre. Köszönjük!!